Започна цветната недела на Велигденските Пости: За здравје на семејството, почитувајте го овој обичај

Веќе сме во шестата или Цветната недела од Велигденскиот пост, што го означува влегувањето на Исус Христос во Ерусалим

Оваа недела од Великиот пост е посветена на споменот на царското влегување на Господ Исус Христос во Ерусалим.

Во Цветната недела на Велигденскиот пост, девојките и жените секојдневно одат на ливадите и берат полски цвеќиња, со кои однадвор ги украсуваат куќите и дворните згради. Најчесто се украсува со маргаритки и крин на долината. Некаде девојчињата се китат со прачки од врба, а момчињата со млади коприви.

Неделава се кројат овошки,но ништо што цвета не треба да се сее, бидејќи во тој случај ќе се нарушат сите цвеќиња и нема да има плод. За време на Цветната недела, и на празникот Цветници, постои обичај да се ткаат венци од цвеќиња и гранчиња од врба што ги ставаме на главата или ги чуваме во домот за да привлечеме напредок и здравје.

Обичајот налага секој оваа недела секој да „гледа во своето срце“, да се покае и да се подготви за претстојниот голем празник, бидејќи само оние со „чисто срце“ можат да ја разберат суштината на Христовото воскресение. Оваа недела треба да биде подготовка за наредната Света недела, кога и оние кои не се толку ревносни верници постат, заради своето здравје и семејството.

Во некои краишта, жените берат невен колку што има членови на домаќинството, а навечер ги ставаат цвеќињата на врата. Собраните цвеќиња не се внесуваат во куќата. Шестата недела од Великиот пост е посветена на споменот на свеченото влегување на Христос во Ерусалим, каде што отиде да биде распнат на крстот и да пострада за нашето спасение. 


Извор: superzena.b92.net