Велат дека се губат 3 килограми за еден ден: Дали навистина функционира Месечевата диета и кои се нејзините правила?

Како правилно се следи Месечевата диета и што мислат нутриционистите за неа?

Месечевата диета, позната и како лунарна или врколак диета, вклучува пост во хармонија со лунарните фази. Верувајте ни, полесно е отколку што звучи!

Диетите на славните луѓе отсекогаш станувале инстант тренд, а така е и со диетата што ја почитуваат поп-кралицата Мадона и актерката Деми Мур во последните години.

Во прашање е Месечевата диета, која се одржува во согласност со лунарните фази.

Како функционира Месечевата диета?

Овој пост се базира на идејата дека Месечината влијае на нивото на водата во човечкото тело, исто како што влијае на плимата и осеката на океанот. Некои веруваат дека оваа моќ на Месечината може да се искористи за слабеење, а бидејќи гравитациската привлечност на Месечината е најсилна за време на младата и полна месечина, тогаш наводно најмногу се губи тежина.

Самата диета не е навистина тоа - тоа е пост кој се држи 24 часа во периодот кога има нова или полна месечина. Постојат два начини да се одржи, имено поврзаниот план за Месечината и проширената верзија.

Многумина истакнуваат дека со овој пост можете да изгубите 3 килограми за 24 часа доколку ги почитувате правилата.

Основна месечева диета

Овој пост вклучува течна детоксикација, кога 24 часа се пие само вода и свежо цедени сокови од овошје или зеленчук, а се спроведува за време на млада и полна месечина. Тоа значи дека постот трае два дена во месецот.

Проширена верзија на Месечевата диета

Потоа, лицето почнува да пости за време на полна месечина и следи низа планови за исхрана прилагодени на различните лунарни фази:

-за време на младата месечина, се пости на вода и цедени сокови

-во текот на првиот и последниот квартал јадете помалку од вообичаено, но не се изгладнувате - престанувате да јадете веднаш штом почнете да се чувствувате сити (избегнувајте слатки, масти и сл.), а не јадете после 18 часот.

-за време на полна месечина се пости на вода и цедени сокови

Што мислат нутриционистите за Месечевата диета?

Овој пост често е мета на критики, а лекарите го отфрлаат и го нарекуваат „модна диета“, режим кој е популарен за кратко време, како модата. Тие посочуваат дека нема докази дека Месечевата диета функционира, и дека тоа е класично гладување и нешто слично на плановите за детоксикација кои се популарни на Интернет.

Критичарите истакнуваат дека Месечевата диета нема долгорочни ефекти, дека не е научно докажана и дека губењето на тежината, доколку се случи, може да се припише на нискиот внес на калории, а не на промените на Месечината.