Татковците ги „расипуваат“ ќерките: Со едно однесување им создаваат голем проблем во иднина, истакнува психологот

Важно е да се препознае како емоционално недостапните татковци влијаат на своите ќерки, бидејќи раните што остануваат се значајни …

Иако поголемиот дел од животот го поминуваме мислејќи дека нема да бидеме како нашите родители, честопати токму тоа го правиме. Можеби не сакаме партнер кој е ист како еден од нашите родители, но на крајот често го наоѓаме токму таков.

Децата кои не се согласуваат со едниот родител често ќе речат дека никогаш не сакаат да бидат со некој таков подоцна во животот. Често тоа се ќерки, кои се решени да не најдат некој што е како нивниот татко, се разбира, ако не се согласуваат со него, наоѓаат токму таков партнер. Веројатно знаете барем неколку примери од вашиот живот …

Психолозите велат дека е вообичаено ќерките кои растат со емоционално недостапни или отсутни татковци подоцна во животот да најдат личност која не ги задоволува нивните емоционални потреби. На страницата посветена на психологијата, Psychology Today, психологот Кејтлин Кантор посвети една статија токму за оваа тема. Таа вели дека во вакви ситуации жените кои се наоѓаат во таква ситуација немаат квалитетна врска. Кога се деца не размислуваат „Татко ми е емотивно недостапен“, мислат „Што ми е, зошто тато не ме сака?“, т. е се обвинуваат себеси.

Во таквите врски, ќерките, или воопшто децата, често се обидуваат да ја заслужат љубовта на својот татко со својата добрина или со своите достигнувања. Тие се трудат да немаат премногу чувства или потреби и да избегнуваат да бидат „проблем“, се разбира, сето тоа го прават несвесно кога се деца. Дури кога ќе пораснат можат да почнат да сфаќаат зошто се такви.

Важно е да се препознае како емоционално недостапните татковци влијаат на нивните ќерки, бидејќи раните што остануваат се значајни. Оние кои се мачат во врските треба да знаат дека не се тие виновни, ниту пак се криви што нивните татковци не биле подобри.

Како возрасни, ќерките на емоционално недостапните или отсутните татковци се мачат во односите со мажите. Еве како тие „рани“ од детството се појавуваат во нивните врски подоцна во животот, според др. Кејтлин Кантор.

1. Ниска самодоверба

Тие ја сфатија емоционалната недостапност на нивниот татко како отфрлање. Тие не веруваат дека се доволно добри и заслужуваат љубов таква каква што се. Таквите ќерки избираат мажи кои нема да ги задоволат нивните потреби и секогаш ќе ги разочаруваат. Тие мислат дека мажите подобро би се однесувале со нив кога би биле подобри – исто како што мислеле за нивните татковци како деца. Навистина, мажите што ги избираат не се однесуваат подобро со нив затоа што не се способни за тоа, а не се ни нивните татковци.

2. Страв од напуштање

Ако таткото не бил доволно присутен, детето тоа го доживувало како форма на напуштање. Како возрасни жени во врски, тие несвесно прават работи за да го оттргнат партнерот од себе пред тој да ги остави. Сепак, тие не сфаќаат дека го прават тоа, па на крајот се чувствуваат напуштено.

3. Премногу потреби

Таквите жени ги оттурнуваат луѓето токму затоа што имаат премногу потреби. Тие никогаш не чувствуваат дека можат да добијат доволно од друга личност за да ги задоволат нивните потреби. Личноста на крајот чувствува дека нема што повеќе да понуди и врската завршува.

4. Избор на емоционално недостапни мажи

Друга опција е да избираат мажи кои се емоционално недостапни или оддалечени. Се трудат да немаат премногу потреби, но и она малку што го имаат не им се задоволува.

5. Тешкотии во градењето доверба

Тие се борат со довербата на мажите бидејќи нивната прва и најважна врска со маж не била безбедна за нив. Тие наоѓаат начини да ја тестираат љубовта на партнерот. Избегнуваат да бидат премногу ранливи.

6. Се трудат да заработат љубов

Овие жени прават се за својот партнер, верувајќи дека така ќе ја добијат саканата љубов. Тие се ставаат себеси на последно место, не поставуваат граници и не го очекуваат истото за возврат.

7. Брзо врзување или неможност за врзување

Тие навистина сакаат да бидат сакани, но не знаат како да ја примат таа љубов бидејќи немале можност да учат додека растеле. Примањето љубов е вештина. Како резултат на тоа, тие брзо се врзуваат за емотивно недостапен маж кој никогаш нема да им ја даде љубовта што ја посакуваат. Или нема да се обврзат на некој кој може да им пружи љубов бидејќи сè уште не знаат како да ја примат. Често не ги привлекуваат мажи кои се емотивно достапни и кои сакаат да ги сакаат и да бидат со нив.

8. Користење на врски за да се потврди самопочитта

Ех, ова е често болна точка за родителите и нешто за што не сакаат да размислуваат. Сепак, ова е една од последиците од таквиот однос во детството. Интимноста често се избира како начин и обид да се заработи љубовта што толку очајно ја посакуваат.

9. Тие бараат внимание од мажите

За да привлечат внимание, таквите луѓе често претерано флертуваат, затоа што се чувствуваат добро кога ќе го привлечат вниманието на мажите. Сепак, поттикот што го добиваат од вниманието не трае долго.

10. Поставување мажи на тронот

Тие го гледаат човекот што им се допаѓа многу подобар отколку што е всушност. Обично целосно позитивно, отфрлајќи ги недостатоците или проблематичното однесување.

11. Не ги привлекуваат убави момци

Таквите жени сакаат љубов од некој како нивниот татко, кој не можел да ја даде. Тие се обидуваат да ги залечат раните од детството барајќи емоционално недостапни мажи кои не ги третираат добро и во исто време се обидуваат да ги натераат да се променат и да ги сакаат. Тие несвесно мислат дека можат да си ги залечат раните. Но, тоа никогаш не се случува, сè додека не работат на тоа и не сфатат дека никогаш не биле одговорни за недостатокот на емоционална достапност на нивниот татко.

Фото:freepik