Спомен на појавата на Чесниот крст во Ерусалим: Еве зошто вечерва треба да гледате во небото

На овој ден на небото над Ерусалим, во деновите познати како Света Педесетница, во девет часот наутро во 357 година, се појави Светиот крст Господов, денот кога неверниците престанаа да се сомневаат!

Сите оние кои се сомневаа во Синот Божји со голем страв и воодушевување го гледаа тој небесен знак, кој блескаше со неопислива светлина, посилен од сонцето.

Светиот крст се протегаше над Голгота сè до планината Маслинска, петнаесетина стадиони подалеку од Голгота. Ширината на Светиот крст одговараше на нејзината должина. И убавината на Крстот беше како убавината на најубавото виножито, го привлече вниманието на сите. И сите тие ги напуштија своите работни места, и, излегувајќи од куќите, со внимание и страв го гледаа тој чуден знак.

Причината за појавата на крстот е случајот со наследството на царскиот престол на Константин Велики од страна на неговиот син Константиј, кој бил докажан еретик.

За разлика од него, сите граѓани на Ерусалим се упатиле кон црквата едногласно да го прослават името на Исус Христос.

Тогаш неверниците и еретиците, непријатели и хулите на Христовото Божество, се исполниле со срам, гледајќи во изгледот на Крстот таква голема божествена слава и моќ на Господ Христос.

И на тој начин, самата реалност тогаш сведочеше дека христијанската вера - вистинска, реална и побожна, а не составена од паметни зборови на надворешна човечка мудрост, но потврдена со откровение и моќта на Светиот Дух, а сведочена од небесни знаци и чуда .

Оваа презентација беше причина многумина да го прифатат православието, да се покајат и да добијат свето крштевање.

Погледнeте во небото вечерва

Според народните обичаи, треба да гледате во небото во доцните вечерни часови, и ако видите четири sвезди, поставени на таков начин што формираат крст, вашата желба ќе се оствари.

Исто така, денес треба да се воздржувате од какви било женски работи, како што се шиење, хеклање, везење.