Сопстевниот стан му го подарил на воен инвалид: Здравко Чолиќ во овој дом ја поминал младоста, соседите открија тајна - „Купи друг за 170.000 евра“

Поранешните соседи на легендарниот пејач Здравко Чолиќ имаат само пофални зборови за пејачот која со задоволство го паметат само по убаво.

Здравко Чолиќ живее во семејната вила на Кошутњак заедно со сопругата и наследничката, неговата ќерка Уна еднаш на јавноста и ја покажа внатрешноста на луксузната куќа. Легендарниот Чола е роден во Сараево, каде, како што велат неговите поранешни соседи, воопшто не се истакнувал, ниту пак се правел важен, иако тогаш бил мегапопуларен низ целиот регион.

Таму бил до почетокот на деведесеттите, кога избила војната, па со семејството се преселил во Белград. Пејачот живеел во сараевската населба Грбавица, а еден од неговите соседи со насмевка се присетил на својот поранешен сосед.

„Ех, да беа сите како нашиот Чола, каде ќе ни беше крајот? Секогаш со милост се сеќаваме на него. Жал ни е што понекогаш не застанува, на крајот на краиштата, тука ги поминал најубавите години. Доаѓа од тука и поминал пола од неговиот живот овде. Девојките беа луди по него, доаѓаа овде и му тропнаа на вратата да ги пушти внатре. Целата нашата зграда беше со графити, му пишуваа љубовни пораки и оставаа подароци. Три или четири пати моравме да ги поместуваме. Чола е голем хуманитарец и има големо срце. Славата нникогаш не го понесе. Кога заврши несреќната војна, станот во нашата зграда одлучи да го подари на својот добар пријател од Високо, кој остана инвалид како резултат на војната во која беше војник и кој остана без својот дом. Чола го сака Сараево, потоа купи уште поубав и поголем стан на Кошава“, раскажала љубезна соседка на Чола од Сараево.

Соседите рекле дека станот има речиси 90 квадрати и за него пејачот платил околу 170.000 евра.

„Станот на Чола е еден од најголемите во таа зграда. Локацијата не може да биде подобра, Паркот на светлината е од другата страна на улицата и глетката е фантастична. Сум го видел неколку пати, но тој ретко доаѓа овде, човекот има многу обврски. Како што се сеќавам кога го купил пред 11 години квадрат бил околу 2000 евра, па добро би направил ако го продаде сите имаат само добри зборови за него како наш сосед“, рекол соседот.

Самиот пејач во едно интервју во 2007 година изјави дека имал голема желба да купи недвижен имот во Сараево, што го направил шест години подоцна.

„Материјално, сакам да купам стан во Сараево поради моите се почести посети на мојот град. Не сум човек кој штеди пари. Во текот на сите овие години живеев удобно, не премногу луксузно и имав нормални работи. Сега, кога ќе дојдам во мојот град, морам да одам во хотел, затоа е моја голема желба да имам стан во мојот роден град и мислам дека тоа ќе го остварам наскоро“, изјавил тогаш Чолиќ.

Еден од најуспешните пејачи во регионот, наводно, минатата година решил да се почести со друг имот покрај море.

Фото: Принтскрин
Извор: Mondo.rs