Што носи полната месечина во Шкорпија на 24 април? Драстичните промени се тука, а жедта за моќ може да направи хаос

Енергијата на Шкорпијата, зајакната со полната месечина, не принудува да се ослободиме од материјалните приврзоци, ни носи искушенија, борба, но и триумф и победа доколку успееме да надминеме лична криза.

На 24 април полната месечина е во знакот на Шкорпија. Ова е знак на елементот вода, има фиксирани квалитети и затоа е повеќе поврзан со емоционалната сфера на една личност, тајните на потсвеста.

Шкорпијата е најсилниот и најиздржливиот знак на Зодијакот, одговорен за прашањата на животот и смртта, сексуалната сфера, огромните пари и моќ, вели астрологот Марина Скади (Марина Соколова).

Плутон е владетел на полната месечина на 24 април, на овој ден е на врвот на напнатата „тау-квадрат“ конфигурација со Сонцето и Месечината, иницирајќи опасни процеси на трансформација.

Непријатните настани што ќе се случат во рок од плус/минус 3 дена пред и по полната месечина ќе укажат на кои области дошло до енергетска стагнација. Тоа значи дека дојде време свесно да се направат некои промени, а не да се остави сѐ да оди како што треба - без труд, проблемот нема сам да исчезне.

На 24-ти април пристигнува силна полна месечина во Шкорпија, па доколку не ја примените самите некаде, природата ќе го направи тоа наместо вас. Ова е време да се ослободите од минатото и непотребните работи, време да ги прекинете старите врски. Негативноста во сите области од животот излегува на површина. Кој достоинствено ќе се справи со околностите, ќе го надмине кривулестиот пат кон врвот, кој е различен за секого.

Вториот владетел на Шкорпијата е неконтролираниот Марс, кој ги зајакнува личната амбиција, одлучноста и конкуренцијата. Планетата активира точки на човечка криза, кои се и точки на раст. На денот на полната месечина, Марс наспроти негативната кармичка точка - Црната Месечина, ги поставува најболните прашања. Секоја криза содржи тест, а со тоа и победа и премин на ново ниво. Сите искушенија низ кои треба да поминеме служат за нашето прочистување и развој на Духот.

Во следните денови пред и по полната месечина на 24 април, луѓето имаат тенденција да се однесуваат агресивно, обидувајќи се на сите можни и невозможни начини да ги постигнат своите желби и цели. Во лунарната астрологија, моментот на полна месечина одговара на Марс, симболизирајќи активна движечка сила, голема жед за живот и страст. И многу луѓе се водат од мотото: „сè или ништо“.

Шкорпијата е античко хороскопско соѕвездие, вклучено во каталогот „Алмагест“ на Клавдиј Птоломеј на ѕвезденото небо. Целосно се наоѓа на Млечниот Пат. Соѕвездието Шкорпија се состои од светли ѕвезди и има карактеристична шема во која се погодува обликот на Шкорпија. Вистинскиот врв на соѕвездието е светлата ѕвезда, црвениот суперџин Антарес, што е грчки за „ривал на Арес (Марс). Неговиот дијаметар е 700 пати поголем од оној на сонцето, а неговата светлина е 9000 пати поинтензивна.

Интересен објект во Шкорпија е најмоќниот дискретен извор на радијација на Х-зраци - неутронската ѕвезда Скорпиус Х-1 и нејзиниот сателит, придружната ѕвезда, чија материја активно се апсорбира од првата. Претставниците на знакот Шкорпија се исто така склони кон постојана самокритика, а полната месечина во овој знак ги зголемува ваквите процеси.

Посебната сила на привлекување, природниот магнетизам на Шкорпија, се пренесува на Месечината во овој знак, формирајќи посебна психолошка клима во деновите на априлската полна месечина. Има вознемирени расположенија, она што се случува предизвикува страв. Но, во исто време го плени она што е забрането, мистично и тајно. Месечината во Шкорпија е во опаѓање, ова е најранливата положба на ноќниот светилник, а во личните хороскопи покажува склоност кон самоуништување. Инстинктот на самоодржување е речиси целосно заменет со жедта за моќ.

Наспроти позадината на ретроградниот Меркур (1-25 април) се прават повеќе грешки, вклучително и оние кои водат до непоправливи последици. Меркур се движи низ Овен, а овој хороскопски знак, како и Шкорпија, е управуван од воинствени планети Марс и Плутон. Полната месечина на 24 април има моќен арсенал на влијание врз околната реалност.


Извор: glossy.rs