Се хранела здраво и редовно тренирала, а потоа на Јелена ѝ е дијагностициран рак: Еден симптом ја поттикнал да оди на преглед

На Јелена Томкинс од Колорадо ѝ бил дијагностициран рак на дебелото црево, откако забележала дека нејзиниот „гас“ мириса полошо од порано. На Јелена ѝ бил дијагностициран рак на дебелото црево во 2016 година.

Јелена имала само 34 години во 2016 година, кога забележала промени во телото. Мајката на едно дете истрчала полумаратон во истата година, се хранела здраво, ги земала сите потребни витамини и мислела дека поинтензивниот мирис на гасови е резултат на промена на исхраната.

Колоноскопијата открила катастрофална дијагноза

Таа ги припишала симптомите на пробиотиците, а на нејзиниот годишен преглед неколку месеци подоцна, нејзиниот лекар рекол дека крварењето се должи само на промените во исхраната.

Меѓутоа, три месеци подоцна, кога Јелена престанала да ги зема пробиотиците, лекарите направиле алергиски тестови за да видат дали нетолеранцијата на храна го нарушила нејзиниот дигестивен систем. Конечно, таа била подложена на колоноскопија, која открила рак на ректумот во трета фаза што се проширил на нејзините лимфни јазли.

- Бев во најдобра состојба во животот. Се хранев здраво и никогаш не мислев дека ракот ќе ме погоди на толку млада возраст – изјавила Јелен за „Дејли мејл“.Процентот на заболени постојано се зголемува

Стапките на рак на дебелото црево се во пораст ширум светот, предизвикувајќи епидемија кај младите луѓе.

Стапките кај младите се очекува да се удвојат до 2030 година, а колоректалниот карцином се очекува да стане водечка причина за смрт од рак кај луѓето под 50 години до крајот на деценијата.

Ракот на дебелото црево и ректумот е трет најчест тип во САД и трета водечка причина за смрт и кај мажите и кај жените. Американското здружение за рак (ACS) проценува дека приближно 153.000 случаи на рак на дебелото црево ќе бидат дијагностицирани во 2023 година, вклучително и 19.500 кај оние помлади од 50 години.

Од оваа болест годинава се очекува да починат околу 53.000 луѓе.Операцијата ѝ го спасила животот

Експертите сè уште работат на откривање на причината за оваа катастрофална епидемија. Тие обично ја обвинуваат нездравата исхрана, консумирањето алкохол и седентарен начин на живот за оваа промена.

Јелена била подложена на 28 дена зрачење и апчиња за хемотерапија наменети за доцен стадиум на колоректален карцином. По уште два месеци одмор, нејзиниот тумор почнал да се намалува, иако и требала уште операција.

Лекарите отстраниле 30 сантиметри од дебелото црево и ректумот, како и 17 лимфни јазли, оставајќи пет канцерогени јазли.

Јелена била подложена на илеостома, што значи дека хирурзите прават отвор во абдоменот и го носат дел од илеумот, најнискиот дел од тенкото црево, надвор од абдоминалниот ѕид за да создадат стома. Сварената храна потоа поминува низ стомата во надворешната торбичка наместо низ ректумот и анусот.

Најтешките денови стојат зад оваа жена која е храбар борец

Шест недели по операцијата, таа започнала комбинирана хемотерапија која завршила во мај 2017 година, токму на време да учествува на локална трка. Јелена сега е во ремисија и оди на хемотерапија за одржување, заедно со скенирање еднаш годишно.

Дел од она што го отежнува дијагностицирањето на колоректалниот карцином се неговите симптоми, кои често може да се припишат на други состојби. Сепак, некои се издвојуваат повеќе од другите.

Најчестите симптоми на рак

Студијата објавена минатата година во „Журнал на Националниот институт за рак“ покажа дека најчесто пријавени симптоми се болки во стомакот, крв во столицата, дијареа и анемија од дефицит на железо.

Дополнително, во истражувањето во 2020 година, 68 отсто од учесниците рекле дека имаат крв во столицата. Просечната возраст на учесниците беше 42 години.

Истото истражување, исто така, покажа дека многу пациенти со симптоми на колоректален карцином првично биле погрешно дијагностицирани или отпуштени. Повеќе од половина од испитаниците изјавиле дека погрешно им биле дијагностицирани состојби како што се хемороиди, синдром на нервозно дебело црево, анемија и проблеми со менталното здравје.„Можевме да се потпреме еден на друг“

Стандардниот колоноскопски скрининг започнува на 45-годишна возраст, а Јелена призна дека имала среќа што нејзиниот лекар не се спротивставил да го нарача.

- Ако одбијат колоноскопија, кажете им дека треба да внесат во вашата евиденција дека сте дошле кај нив со симптоми и дека одбиле да ви направат колоноскопија. Исто така, може да ги натера двапати да размислат дали да го негираат тоа, објасни таа.

Јелена по операција и хемотерапија

Бидејќи со рак не се борел никој во нејзиното семејство, Јелен побарала и нашла поддршка од онлајн заедниците на други пациенти.

- Можевме да се потпреме еден на друг кога бевме навистина уморни или да прашаме: „Еј, дали ова ти пречи на системот? Или, „О Боже, дали и твојата илеостомија полудува? Што можеш да направиш за да го успориш ова? Што пиеш кога одиш на терапија и ја имаш оваа чувствителност на студ и сè мора да биде топло?“ – рече таа и додаде дека „ова се прашања кои не мора да ги поставувате на вашиот онколог доколку имате пријател кој може да ве поддржи“.


Фото: Instagram printscreen/colorado.jelena