Одмор во Хрватска поскап отколку во Шпанија и Грција: Каде ќе летувате оваа година?

Апартманите каде ноќевање минатото лето беше 70 евра, ова лето ќе биде најмалку 80, а често и 90 евра дневно. 

Кога станува збор за летувањето на хрватскиот Јадранско Море, хрватските граѓани оваа година имаат мал избор. Цените растат побрзо од платите, а побарувачката во Европа е толку голема што јадранските домаќини немаат причина да размислуваат за длабочината на хрватските џебови. Дополнително, се верува дека хрватските гости и онака по природа се фокусирани на локалното море, секогаш некако се снаоѓаат и доаѓаат и, на крајот на краиштата, сезоната не зависи од нив долго време. Лани, на пример, од вкупно 19 милиони домашни туристи, имало „само“ 2,6 милиони, а нивниот минус, заедно со растечките бројки од странство, не би се почувствувал премногу.

Минатогодишните поскапувања хрватските туристи ги апсорбираа без поголеми проблеми, а имаше дури двесте илјади повеќе од 2019 година. година, цените подеднакво и значително се зголемуваат како во хотелите, така и кај популарното и нешто подостапно приватно сместување.

Целиот текст може да го прочитате на Фактор.