„Насмевката и самодовербата се најголемото духовно богатство, ако ги имаш, имаш сѐ“: Кинески совети за здраво воспитување децата

Кинезите вложуваат многу во образованието на своите деца...

Кина и воопшто кинескиот народ се познати по многу нешта. Тие се истакнуваат во речиси сите сфери, а она во што можеби се истакнуваат се семејните односи и односот кон децата.

На родителите во Кина им е многу важно да бидат тука за своето дете и секако дека посветуваат многу внимание на односот со најмладите и го градат на вистински начин. Подолу се прикажани 12 цитати со кои Кинезите се гордеат и ги применуваат секојдневно кога станува збор за воспитувањето на децата.

1. Дете мое, мора да научиш да готвиш. Ова нема врска со служење на луѓето. Така, можете да бидете љубезни кон себе кога луѓето кои ве сакаат не ви се во близина.

2. Сине, мора да научиш да возиш. Ова нема врска со статусот. На овој начин можете да одите каде сакате во секое време без да прашувате никого.

3. Сине, мора да одиш на колеџ, формален универзитет. Ова нема никаква врска со академските квалификации. Треба да доживеете години во животот, живот кој е слободен и полн со книги.

4. Дете, знаеш ли колку ти се отпечатоците, колку широко ти е срцето? Само со широк ум ќе бидете среќни. Ако не можете да одите далеку, оставете ги книгите да ве носат.

5. Дете, да останат само две чинии со вода на светот, едната чинија би била за пиење, а другата за миење на лицето и долната облека. (Оваа изјава вели дека самодовербата не е поврзана со богатството или сиромаштијата).

6. Деца, не плачете и не се жалете дури и да падне небото. Тоа само уште повеќе ќе им го скрши срцето  на оние кои ги сакате, а погорди оние кои ве мразат.

7. Деца, дури и да јадете обичен ориз со соја сос, треба да ставите чиста салфетка и да седите елегантно. Живејте едноставен живот многу елегантно.

8. Деца, кога одите на оддалечено место, покрај вашиот фотоапарат, не заборавајте да понесете и пенкало и хартија. Пејзажот е ист, а расположението додека гледате во него никогаш нема да се повтори. повтори.

9. Децата мора да имаат свој простор, дури и ако е само пет квадратни метри. Тоа може да ве спречи да завршите на улица и да запознаете лоши луѓе кога се карате со љубовникот и бегате во бес. Што е уште поважно, кога сте полетни, постои место каде може да се смирите и да му дадете на вашето срце место за одмор.

10. Дете мое, мора да се образуваш кога си дете и да имаш искуство кога ќе пораснеш, а потоа ќе имаш несекојдневен живот.

11. Деца, бидете секогаш љубезни луѓе. Запомнете, добрината ќе ве направи најсакана личност од Бога. (Ова не мора да се однесува на богатство и моќ. Добрите дела се наградуваат со добри дела, а наградата е љубов).

12. Деца, насмевката, елеганцијата и самодовербата се најголемото духовно богатство. Ако ги имаш, имаш се. Тие се најголемата лична предност.

Фото: Freepik.com
Извор: Ona.telegraf.rs