Луѓето родени во овој месец живеат најдолго: Експертите објаснуваат зошто

Постојат неколку теории кои се обидуваат да ги објаснат податоците пронајдени во новата студија...

Истражувачите од Универзитетот во Чикаго ги споредиле податоците на стогодишниците родени во октомври помеѓу 1880 и 1895 година со податоците на нивните браќа и сестри и сопружници.

Студијата покажа дека луѓето родени во октомври имаат многу поголеми шанси да доживеат 100 години од оние родени во април. Тие исто така откриле дека луѓето родени во септември и ноември исто така живеат подолго од просекот.

Постојат неколку теории кои се обидуваат да ги објаснат податоците пронајдени во новата студија.

Според една теорија, бебињата родени во октомври се помалку изложени на сезонски болести бидејќи во октомври нема екстремно ниски и високи температури, за разлика од бебињата родени во лето или зима.

Истражувачите од Универзитетот во Чикаго ги споредиле податоците на стогодишниците родени во октомври помеѓу 1880 и 1895 година со податоците на нивните браќа и сестри и сопружници.

Студијата покажа дека луѓето родени во октомври имаат многу поголеми шанси да доживеат 100 години од оние родени во април. Тие исто така откриле дека луѓето родени во септември и ноември исто така живеат подолго од просекот.

Постојат неколку теории кои се обидуваат да ги објаснат податоците пронајдени во новата студија.

Фото: Freepik.com
Извор: Najzena.alo.rs