„ЛУЃЕТО БЕГААТ ОД ХРВАТСКА“: „Земјата ќе остане празна“

И покрај зголемениот стандард и ниската стапка на невработеност, економската состојба на младите се уште е лоша - цените и на становите и на општите трошоци за живот постојано растат, пишува германски новинар.

Во извештајот на онлајн порталот на уредувачката мрежа на Германија (РНД) за животот во „најмладата членка на Европската унија“, авторот Торстен Фукс забележува дека бројките го покажуваат несомнениот економски напредок на Хрватска по единаесет години членство во ЕУ.

„Бруто домашниот производ порасна од речиси 60 на добри 71 милијарда американски долари во 2022 година, невработеноста падна од 17 на 6 на 7 отсто, а годишните плати се речиси исти како во Полска и Унгарија. Покрај тоа, земјата добива огромни финансиска помош од ЕУ, 30 милијарди евра само од 2021 до 2027 година“, се наведува во текстот.

Целиот текст прочитајте го на Фактор.