Како гревовите на родителите можат да влијаат на животот на нивните деца: Мислење на свештеникот Андреј Ткачев

„Ако, на пример, дедото и таткото биле крадци, а синот не краде - може да ги спаси, како да ги запира последиците од нивниот грев“.

Без разлика дали ќе забележат или не, сенката на нивниот родител секогаш ќе паѓа врз животот на детето. Сите ние сме родени со одредени особини, таленти, доблести и маани и во голема мера ги пренесуваме на другите, особено на нашите деца. Не можете да избегате од тоа, тоа е дел од нас.

Но, сепак, можеме да влијаеме на некои работи, а тоа е дали ќе ги храниме лошите или добрите работи во себе. Свештеникот Андреј Ткачев смета дека во денешно време пороците сè полесно се множат и поради тоа нашите деца и млади се закржлавени по разни прашања.

Од овие пороци не се раѓа ништо друго освен чисто незадоволство и уназадување. Ова е време кога не можеме да живееме нормално и убаво без молитва. Опасно е да имаш родители кои не се молат за заштита на своите деца. Молитвата покрива, штити, дава сила и помага на секој чекор од животот на детето, со секој здив.

За ова поконкретно зборува протоереј Владимир Головин.

„Не можеме да кажеме дека страдаме за гревовите на нашите родители, но тие ни ги пренесуваат нивните склоности, добри и лоши, кои потоа ги носиме во нас. Односно, ние го носиме животот на мајката или животот на таткото.

Децата се наследници на историјата на нивните родители. Нивните таленти, способности, гревови - сето тоа останува зад нив. Има дури и гревови толку силни што влијаат на душите на понатамошните генерации како што се внуците и правнуците. Библијата зборува за факторот наследност, односно дека човечката душа носи се во себе.

Нашите гревови ќе влијаат на карактерот, телото и душата на нашите деца, внуци и правнуци, во зависност од степенот на гревот. Но, во исто време, Господ на сите им дал слободна волја. Не можеме да се жалиме дека се е лошо во нашето семејство, додека седиме со скрстени раце.

Ако, на пример, краделе прадедото, дедото и таткото, а синот не краде, може дури и да ги спаси, како да ги запира последиците од нивниот грев. „Ние можеме да бидеме носители на гревот, или можеме да разоткриеме сè во нас со Божјата сила“, објаснува Владимир Головин.

„Можеме да го оскверниме нашето потомство и да го турнеме по патот на гревот, или можеме да го свртиме и да го откупиме, да го свртиме за 180 степени“.

Извор: www.svezazenu.net