ИЗАБЕЛА: Значење на името и какви се оние кои го носат

Се верува дека името Изабела потекнува од античкиот хебрејски јазик, и дека има основно значење „без грев“ или „безгрешен“, додека од друга страна варијантата на името на француски има превод што е малку подиректен, и значи „посветеност на Бога“ или „чистота и посветеност на нешто возвишено“.

Од друга страна, според некои хипотези, се верува дека името Изабела потекнува од средновековната Шпанија, како варијација на името Елизабет или Елизабета.

Имајќи го предвид потеклото на името Изабела од античкиот хебрејски јазик, се верува дека личностите кои го носат ова име се невини, безгрешни, приврзани за Бога, веруваат во чуда.