Наишол на скептицизам и неверување дека ќе заработува од фотографирање, а денес е бренд амбасадор на светскиот гигант „Порше“ во Лондон: Интервју со прилепчанецот Петар Кироваков

Петар Кироваков е прилепчанец со адреса во Лондон. Имено тој е сестран професионалец, вешт во креирање содржини и амбасадор на брендот „Porsche“ во Обединетото Кралство. 

Со длабока страст за фотографија и видео, тој покажува разновиден сет на вештини со кои ја предводи маркетинг агенцијата, Лондонската дигитална агенција, лоцирана во Canary Wharf. Оваа агенција е специјализирана за низа услуги кои опфаќаат развој на веб-страници, графички дизајн, уредување видеа и многу повеќе, демонстрирајќи ја неговата претприемачка острина и разновидна експертиза. 

За животот и работата во Лондон, Петар раскажува во интервјуто за Женски Магазин.

 • Раскажи ни нешто за твоето детство, како порасна во Прилеп, по што најмногу го паметиш родниот крај?

- Размислувањето за моето детство предизвикува длабоко чувство на носталгија, поттикнувајќи копнеж повторно да ги доживеам тие убави моменти. Едноставноста во тие денови, лишена од технолошки одвлекувања како што се телефоните и компјутерите, дозволуваше нескромно уживање и чиста забава. Израснат во Прилеп, поточно во Точила, со задоволство се сеќавам на нашите заеднички собири во парковите и училишните игралишта, каде што јас, заедно со голем број други деца, уживав во заедничките искуства и другарството. 

За жал, модерните времиња даваат сосема поинаква слика. Очигледен е недостигот на активности на отворено кај младите, што е целосно отстапување од моето воспитување. Денес, реткост е да се сретне дури и неколку деца кои се собираат на истото место, што ја нагласува длабоката промена во општествената динамика и приоритетите за рекреација. 

• Како би се опишал себе си во една реченица?

- Вреден и издржлив поединец кој цврсто ги прифаќа предизвиците. 

• Кога се јави љубовта кон фотографирањето, дали некогаш веруваше дека еден ден ќе заработуваш и ќе ти биде професија токму тоа?

- Мојата страст за фотографијата беше разгорена од мојот идол, Христијан Конески, чија популарност во Македонија опстојува и покрај неговиот престој во Австралија во последните години. 

Како сосед со Христијан за време на моите години на градење и оформување како личност, внимателно ја набљудував неговата работа, честопати изразувајќи им ги на моите родители моите аспирации да ги следам неговите стапки. И покрај тоа што наидов на скептицизам од другите, особено во времето кога дигиталните медиуми допрва требаше да се развиваат и да заработувам за егзистенција од таквите определби се чинеше неверојатно, јас останав непоколеблив во моето восхитување за неговиот занает. Развојот на сопствениот потенцијал на теренот имаше добар резултат што првично не го очекував и сметам дека за тоа се „виновни" мојата истрајност и посветеност.

• Од каде преселба во Лондон?

- Преселувањето во Лондон се појави како план за време на вонредната состојба со пандемијата COVID-19. По неколку години академско надоградување во Соединетите Држави, мојата намера беше да се вратам на понатамошни студии по завршувањето на средното образование во мојата родна земја. Сепак, непредвидени околности ја попречија оваа траекторија. Лондон се претстави како убедлива алтернатива, издржлива и ветувачка авенија за моите амбиции и покрај отстапувањето од првичните планови. 

• Што ти беше најтешко кога се селеше од  Прилеп во Лондон?

 - Како што често се случува, заминувањето од познатото опкружување повлекува вложување надвор од границите на удобноста. Додека семејството и пријателите несомнено сочинуваат цврста основа, потрагата по успех повремено бара тешки одлуки и отстапување од познатото. Во моето патување кон успехот, се најдов себе си принуден да ги прифатам таквите предизвици, препознавајќи дека напредувањето често бара да се надмине удобноста. 

• Предности на живеењето во метропола како Лондон?

- Набројувањето на безбројните предности на Лондон ќе бара значително време, затоа ќе издвојам неколку. Најнапред е неспоредливата низа можности за успех, која е многу повеќе од обична финансиска добивка за да опфати широки можности. Лондон, според моја проценка, стои како светилник на можности, нуди плоден пејзаж за оние што се доволно остроумни да ги зграпчат неговите понуди, а со тоа ги надминува ограничувањата. 

Потоа тука е естетската привлечност на Лондон која предизвикува задоволство. Среде метежот и вревата на секојдневниот живот, човек лесно може да се потопи во богатата британска култура, во волшебните архитектонски чуда... Секој ден Лондон се расплетува со својата посебна убавина, укажувајќи дека секој момент содржи потенцијал за откривање и благодарност.

• Недостатоци на живеењето во метропола како Лондон?

- Како што кажав претходно, едно забележително отсуство во Лондон е близината со семејството и пријателите. Додека градот може да се пофали со богатство на можности и културно богатство, одвојувањето од најблиските останува значаен недостаток. Идеално би било ако постоеја средства за беспрекорно интегрирање на овие лични врски со професионалните и културните понуди на Лондон. Тогаш градот навистина би се приближил до состојба на совршенство.

• Кој дел ти е омилен, каде си ја направил најубавата фотографија во Лондон?

- Несомнено, врвот на привлечноста на Лондон за мене се наоѓа во населбата Мејфер, која е спој на урбана елеганција и софистицираност. Поминувајќи низ различни локации низ светот, допрва треба да сретнам област која беспрекорно интегрира таков хармоничен спој на префинет шарм и безвременски архитектонски раскош. Токму во тоа место доживеав некои од моите најкреативни потфати, доказ за неспоредливиот амбиент и инспирација што ги дава. 

• Како се движат цените за пазарување на основни продукти за живот во споредба со Македонија?

- Во духот на целосната транспарентност, очигледно е дека Обединетото Кралство нуди предност во трошоците за секојдневните неопходни работи во споредба со Македонија. Јас го потврдив ова во многу наврати со давање докази на моето семејство и пријателите. Навистина, разликите во цените се големи, особено во супермаркетите каде што голем дел од производите имаат значително пониска и поприфатлива цена. Вечерата во рестораните може да предизвика поголеми трошоци, но пазарувањето во супермаркетите може да доведе до заштеда. 

• Во каков стан живееш, односно дали живееш удобен живот таму, со оглед на тоа што Лондон важи за град кој има вртоглави суми за кирии дури и за премали станчиња?

- Престојот во простран стан со три спални соби во Лондон овозможува ниво на удобност што ги исполнува и ги надминува очекувањата. Од една страна секогаш тежнеат превисоките цени за изнајмување кои преовладуваат во градот, но од друга страна е привлечниот аспект на потенцијалот за заработка во ОК. Иако цените за кирија можат да бидат многу високи, можностите за заработување го занемаруваат тоа, затоа градот се појавува како атрактивна дестинација за безброј поединци, вклучувајќи ме и мене. Ова чувство се рефлектира во растечкото население, кое продолжува да се зголемува, нагласувајќи ја привлечноста на Лондон како место на живеење за повеќе од десет милиони жители. 

• Колку често се враќаш дома во Прилеп. Што најмногу ти недостига од родниот крај?

- Искрено, моите посети на Прилеп се случуваат поретко отколку што би требало. Во просек приближно еднаш годишно. Моите приоритети првенствено се вртат околу истражување на нови дестинации и проширување на моите хоризонти преку патување. Згора на тоа, барањата на моите професионални обврски наложија чести патувања во Дубаи, дополнително симнувајќи го Прилеп на дното на мојот патувачки план. 

• Како дојде со соработка со светскиот гигант „Порше“? Раскажи ни за твојата работна позиција таму, работните обврски и слично? Дали ова е остварување на твојот сон?

- Неспорно е дека поврзаноста со „Порше“ претставува значајна пресвртница и се надевам една од многуте на патот кон остварување на моите крајни аспирации. Иако оваа соработка навистина исполнува, таа е само отскочна даска кон постигнување на поголеми амбиции.

Генезата на мојата врска со „Порше“ може да се проследи наназад до успешната кампања што ја организирав за еден познат ресторан во Лондон. Импресионирани од резултатите од овој потфат, „Порше“ упати покана за соработка на проект. Исходот ги надмина нивните очекувања, што кулминираше со долгорочен договор за партнерство.

Вреди да се напомене дека пред да се вклучам во „Порше“, бев на чело на неколку многу успешни кампањи за ценети брендови како што се „Hugo Boss“, „Harrods“, „Peroni“, „The Peninsula“ и т.н. Овие искуства придонесоа за моето професионално патување и служеа како доказ за моите способности во испорачување влијателни маркетинг иницијативи. 

• Низ твојата работа си запознал и многу познати личности, Том Круз е само еден од нив... Дали имаш неостварена желба да направиш професионална фотосесија со некоја позната личност?

- Несомнено, моја негувана аспирација е да соработувам со ценети личности како Валентино Роси и Луис Хамилтон. Со оглед на мојата длабока страст за мотоспортот, која се протега надвор од обичните фанови до активно ангажирање во професионалните часови за возење мотоцикли и тркачки автомобили за време на моето слободно време, можноста да работам заедно со овие икони има огромна привлечност. 

Мојата жестока надеж е дека еден ден ќе имам можност да го остварам овој сон, идеално во форма на заеднички напор или со една од овие славни личности, или уште подобро, со двете. 

Дополнително, морам да го изразам своето восхитување за Том Круз, извонреден поединец кој служи како вистински пример за безброј поединци низ различни генерации. Набљудувањето на неговата непоколеблива енергија и континуираната активност во неговите потфати е навистина инспиративно. Додека се стремам да ја достигнам неговата 61-годишна возраст, негувам желба да се угледам на неговото ниво на виталност и ангажираност, препознавајќи го тоа како доказ за неговиот извонреден карактер и издржливост. 

Вреди да се каже дека сме во разговор со Том Круз за неколку маркетинг кампањи. Доколку овие проблеми се реализираат, не само да работат со него, туку и да се произведуваат привлечна содржина повторно е возбудлива можност што може да се појави уште на почетокот на 2025-та година.

• Твои идни планови, кој е следен предизвик кој сакаш да го освоиш?

- Вообичаено, се воздржувам предвреме да разговарам за моите претстојни планови. Како што одминува времето, несомнено ќе има низа возбудливи случувања што ќе бидат откриени и споделени. 

• Мото кое те води низ животот.

 - Никогаш не се откажувај од твоите соништа.


*Д. Караташова Илиоска