Го прекинав контактот со мајка ми и почувствував големо олеснување: Кога ја добив ќерка ми почнав да се плашам од овој датум

Искрена исповед на жена која решила да го прекине контактот со својата мајка

Кога ќе одлучите да се разделите со родителите, да ги отсечете од вашиот живот, има моменти кои ви прават непријатно секоја година - како нивните и вашите родендени или празници. Но, постои и еден ден кој предизвикува страв секој ден, до крајот на животот.

Тоа е денот на нивното заминување. Тој ден со тага го чекав долго време, признава колумнистката на магазинот „The Sun“, новинарката Кејт Вилс, која ги прекина сите врски со својата мајка.

- Луѓето се шокирани кога ќе дознаат. Потоа ми кажуваат такви работи и покрај сѐ таа ми е мајка и дека на семејството му е простено и многу други фрази од сериите. Многумина ми објаснуваат дека ничии родители не се совршени, дека ќе ми биде жал кога ќе умре мајка ми и такви работи.


Се разбира, знам дека добро мислат. Забораваат дека се привилегирани да имаат добри, или барем доволно добри родители. Барем толку добри што ги сакаат во животот.

Ова е табу тема, но всушност е доста вообичаено родителите и децата да се разделат. Само во Англија има околу пет милиони вакви случаи, судејќи според општеството „Stand Alone“ кое се занимава со поддршка на такви луѓе.

Не можам детално да објаснам зошто ги прекинав сите односи со мајка ми бидејќи за тоа би требало многу повеќе простор и време отколку една колумна. Сепак, отсекогаш сме имале нефункционална врска, со епизоди каде што нејзиното запоставување кон мене ескалирало. Да речеме, кога имав седум години и седев во када полна со топла вода. Имав плускавци по целото тело. Кога моите родители се разведоа, имав 15 години и таа отиде да живее со ново момче.

Тогаш останавме во контакт, но јас секогаш неволно одев да ја видам. Од тие состаноци се враќав тажна и лута.

Почнав да сфаќам дека ова никогаш нема да се промени, дека таа никогаш нема да се промени, дека никогаш нема да биде мајката што ми требаше.

На крајот, на 34-годишна возраст, додека поминував низ мојот сопствен развод, престанав да ѝ се јавувам и го блокирав нејзиниот број. Односот со мајка ми со години ми предизвикуваше болка. Одлуката да ја отстранам од мојот живот е најтешката, но и најдобрата што можев да ја донесам. А сепак, специфичен е односот меѓу родителот и детето, а особено односот помеѓу мајката и ќерката. Затоа и денес се преиспитувам.

View this post on Instagram

A post shared by Kate Wills (@katewillswrites)


Пред 2 години ја родив ќерката Блејк и почнав уште повеќе да размислувам за мајчинството. Мојот партнер ме праша повеќе од еднаш дали има шанси да го поправам односот со мајка ми, само поради Блејк. Нема шанси затоа што мислам дека е моја должност да го заштитам моето семејство од токсични врски и ситуации кои мајка ми би ги вовела со своето присуство.

Се разбира, често се прашувам што ќе се случи кога мајка ми ќе умре. Замислувам како ќе дознаам, кој ќе ми каже - таа сѐ уште е во контакт со татко ми, но не и со сестра ми. Се прашувам како ќе се чувствувам. Без сомнение ќе бидам тажна. Сепак, бидејќи веќе зажалив за нашата врска, сигурна сум дека покрај тага ќе почувствувам и олеснување. Исто како и Адел, како што пренесуваат медиумите, по смртта на нејзиниот отуѓен татко почувствувала ослободување. Сигурна сум дека и јас ќе го почувствувам тоа.

Извор: stil.kurir.rs