Го победила ракот по две операции: „Тешко е да се открие, многу жени го изгубуле животот“ - Исповед на Билјана Сечивановиќ

Пејачката Билјана Сечивановиќ откри како се борела со ракот...

Пејачката Билјана Сечивановиќ имаше тешки моменти во текот на животот, здравствени проблеми во семејството, но и самата наиде на опасна болест. Билјана за РТС открила дека неколку пати била соочена со најтешката дијагноза, но дека двата пати се враќала на време. И првиот и вториот пат имала гинеколошки проблем.

„За моја среќа беше дефиниран како рак, но стадиум нула. За среќа, оваа здравствена култура ја имам од мала, од кога станав девојче, редовно посетував гинеколог и не го менував, имав само еден во која одев со години, што следеше со оглед на тоа што имам семејна историја на тој ген и баба ми и мајка ми во тоа време, таа ме роди, а потоа отиде на операција на рак. Таа е жива и здрава и треба да го прославиме нејзиниот осумдесетти роденден“, истакна Билјана Сечивановиќ и додаде дека редовно ги правела сите тестови и по третата колпоскопија констатирале промени на грлото на матката, но тоа било само почеток и немало причина да грижи се.

Таа во студиото на РТС за прв пат откри дека го оперирала јајникот бидејќи била на работ на карцином.

„Повеќе се плашев кога го оперирав мојот јајчник, бидејќи тогаш бев веќе зрела и знам дека ракот на јајниците е многу подмолен и дека е тешко да се открие и дека многу од нашите жени го изгубиле животот. Не зборувам само за познати личности кои им се познати на медиумите, многу жени веќе ги загубија животите затоа што е тешко да се открие, тешко е да се утврди. Имав висок CA 125, HE4 и Ромски индекс, но не и нешто, но малку беа покачени, ми се чини дека еден беше во одредени граници на нормалата и потоа се констатира дека е граничен тумор, како што го нарекоа, верувајте и до ден денес не знам зошто се вика. Па после ми објаснија дека е тумор со неопределени клетки, но секогаш подоцна се определуваат за малигни, тие се бенигни, но можат да изберат, но не знаеш кога“, објаснила Билјана и додала дека се оперирала пред пет години и дека од тој момент решила да не се нервира за неважни работи.

Психологот и психотерапевт Сања Станиќ дала корисни совети како да останеме стабилни при бројни стресови и предизвици.

„Работата е еден од механизмите и начините за справување со стресот. Друг начин е да избегнуваме, потиснуваме, криеме емоции, да кажеме дека не ни е ништо, јас сум над тоа, можам да се справам со него. Третиот начин би бил да не се жалиме, кукаме, постојано бараме малку емпатија и разбирање од другите луѓе“, објаснил психологот.

„Мораме да споделиме. Барањето социјална поддршка е некако здрав механизам, потпирајќи се на други луѓе, на семејството, ако не на семејството, тогаш на пријателите. Ако нашите страдања ја надминуваат нашата социјална средина, тогаш треба да побараме стручна помош. Ова се се добри механизми, но претераното користење на секој од овие механизми, па дури и работата и активноста, сузбивањето, седирањето со разни супстанци, претераниот работохолизам има и некои негативни последици, доста лоши за нас“, објаснува таа.

Фото: Принтскрин
Извор:Mondo.rs