Докторот предупреди дека никогаш не треба да пиете ваква вода: Во лето ситуацијата е уште полоша, а еве како тоа влијае на вашето целокупно здравје


Водата е неопходна за одржување на здравјето и нормалното функционирање на организмот. Нашето тело главно се состои од вода, која е неопходна за многу витални функции. Помага во одржување на рамнотежата на телесните течности, ја регулира телесната температура, го стимулира варењето и апсорпцијата на хранливите материи и исфрлањето на отпадните материи од телото. Водата е важна за хидратација на кожата, зглобовите и органите.

Недоволно пиење вода може да доведе до дехидрација, што може да резултира со бројни здравствени проблеми, вклучувајќи замор, главоболки, запек, проблеми со концентрацијата и варење. Затоа е важно редовно да консумирате доволно вода за да одржите оптимално здравје и благосостојба.

д-р. Саураб Сети, сподели важно предупредување за опасностите од пластичните шишиња со вода. Тој истакнува дека пластичните шишиња содржат наночестички од пластика кои можат да бидат токсични и поврзани со различни здравствени проблеми, како што се ракот и неплодноста.

Во лето ситуацијата е уште полоша

Според него, една неодамнешна студија откри дека просечното шише вода во САД содржи дури 240.000 од овие штетни честички. На неговиот TikTok, лекарот ги охрабри луѓето да престанат да користат пластични шишиња со вода и наместо тоа да користат шишиња од не’рѓосувачки челик за повеќекратна употреба.

Пиењето од пластични шишиња, особено за време на топли денови, е особено штетно бидејќи топлината може да предизвика дополнително ослободување на микропластика во водата.

Видеото на Сети стана вирално, со повеќе од половина милион прегледи. Покрај тоа, загриженоста за микропластиката во шишињата со вода расте во последните години, бидејќи се верува дека мали парчиња пластика може да завршат во производите како нуспроизвод на производниот процес.

Иако некои студии сугерираат дека изложеноста на микропластика може да има негативни ефекти како што се оштетување на клетките, оксидативен стрес и воспалителни реакции, ефектите врз луѓето сè уште не се целосно истражени и се засноваат главно на лабораториски и животински студии, без конкретни докази за директни човечки ефекти врз здравјето.

Фото:Фрипик