АНГЕЛА: Значење на името и какви се оние кои го носат

Значење на името Ангела се верува дека е според небесните суштества - ангели. Зборот „ἄγγελος“ значи гласник, оној што ја пренесува пораката.

Личностите со ова име се надарени со посветеност, напор и можност самостојно да ги постигнат сите цели. И развој на кариера, и подобра работа, и сè што го опкружува - сите достигнувањата на Ангела. 

Името Ангела предизвикува позитивни емоции, смиреност. Додека е дете за нејзината мајка, таа е прекрасна асистентка, што прави сè што е потребно околу куќата. Децата со такво име често се раѓаат последни во семејството. Има и такви на кои им треба многу внимание, а ако веќе имаат брат или сестра, па може да се појави љубомора. Личностите со ова име важат за мистични.

Името Ангела е заштитено од планетата Венера. Неговите бои се сина и виолетова.