Ана Бунтеска: Денес, пиле... денес

Не ми е мене гајле

за жените со кои си бил

ниту, пак, гајле берам

за оние на кои сега им се смешкаш

и ич не те мислам

дал по цели ноќи писма им везиш

или дал тие ококорени по тебе се.

Не ми е гајле

и пет пари не давам

дал поубај од мене се

и тела совршени дал имаат

дал накитени ти шетаат

ил на високи потпетици тропкаат.

Мене, драги мој, минатото твое

колку ланскиот снег ми значи

а и дал џебот полн пари ти е

ниту, пак, облеката ти ја мислам

дал скапо те чини

и каква етикета има.

Мене гајле ми е

зад градите што ти чука

и во глата што ти се раѓа

и берам гајле душата за што ти пати

и дал лоши мисли имаш

или ти цутат убајни.

Мене, пиле, ми тежи

дал денот во смеа ќе ти мини

и дали ко ќе вдишиш

љубов знајш да издишиш.

Гајле берам дал она што ти давам

можиш со чест да го примиш 

52

Ана Бунтеска

и со внимание да го погалиш

дал прва мисла во денот сум ти

и кога заспиваш дал умот кај мене ти оди.

Не ми е грижата за она што вчера било

ниту за она што утре ќе биди

дур си тука

и дур тука сум

до тебе

до себе

до нас.

Денес, пиле... денес. 

За Женски Магазин, Ана Бунтеска