Ако ништо не ви оди во животот, направете ги овие 3 работи: Формулата за среќа на Карл Јунг гарантира успех

Ако некој навистина сака нешто и работи за тоа, тогаш во неговиот живот сигурно ќе се случат настани што ќе доведат до постигнување на неговата цел.

Чудата се случуваат само во животот на оние луѓе кои успеале да подготват плодна почва. Така мислел и познатиот следбеник на Зигмунд Фројд, швајцарскиот психолог Карл Густав Јунг.

Тој ја развил теоријата на синхроничност, која ја вовел во неговата статија „Духот на психологијата“, објавена во 1946 година, а ја продлабочил во делото „Синхроничноста како принцип на акаузални врски“ од 1950 година.

Суштината е следна. Ако човек навистина сака нешто и работи кон својата цел, тогаш во неговиот живот ќе се случат настани кои ќе доведат до негово остварување, наведува „Психожурнал“. На прв поглед, настаните може да изгледаат случајни и целосно неповрзани со сонот. Но, со текот на времето, сè ќе се смести во една точка како само по себе.

На пример, вработен во банка сонува да стане поет и веќе долго време пишува песни. Еден убав ден, тој донесува цврста одлука да ја покаже својата креативност на вистински писател, но таков нема помеѓу неговите пријатели. Два дена подоцна, поетот случајно се среќава со искусен писател и со негова помош ја објавува својата прва збирка.

Да, средбата со писателот се покажа како среќна, но не случајно, туку манифестација на синхроничност. На крајот на краиштата, ништо не би вредело ако поетот не се потруди да го оствари својот сон.

Затоа, за да функционира механизмот на синхроничност, неопходно е присуство на три важни компоненти, целосно зависни од личноста, а тоа подразбира: соништа, цели и работа.

Сон

Ова треба да биде најсилната и најсветлата желба, чие само спомнување ви го подигнува расположението. Покрај тоа, мора да размислите за тоа без страв.

И ако ништо не ви паѓа на ум, тогаш можете да ја направите оваа вежба. Прашањето на кое треба да се одговори е: „Што би направил кога би имал волшебно стапче? Одговорот сигурно ќе се најде, без разлика што во оваа ситуација, твојот сон изгледа невозможен“.

Цел и план

Јасна формулација на целта и неколку точки поврзани со нејзиното постигнување ја врзуваат ефемерната желба за реалноста. Нема потреба да размислувате за средствата за остварување на вашите соништа. Самиот живот ќе се грижи за нив.

Работа

Сонувањето и планирањето не е доволно. Мора да дејствуваме. Дури и ако целта е многу далеку, секогаш можете да направите мал чекор кон нејзината реализација. Односно, откако ќе донесете одлука, треба да започнете да дејствувате овде и сега најдобро што можете.

На пример, ако сонувате да одите во Париз, можете само да седнете и да гледате фотографии од овој прекрасен град, или можете да аплицирате за странски пасош, да научите француски и да научите сè за овој град. Веројатно по некое време животот ќе донесе изненадување, како авионски билети за Париз.

Јунг верувал дека универзумот е поволен за човекот и секогаш ги поттикнува неговите добри намери. Но, за да се оствари сонот, не е доволно да се има цел. Важно е да не лежите на кревет, туку да работите напорно во вистинската насока. Тогаш околностите дефинитивно ќе ви помогнат да го постигнете она што го сакате.

Извор: Zena.blic.rs