Вака Италијанците прават куглоф за Велигден: Засладете се додека го јадете најубавото слатко на сите времиња

Добивај вести на Viber

За велигденските празници Италијанците имаат обичај да подготвуваат сладок куглоф, во средината на кој ставаат шарени јајца - па нивниот десерт е и украс за трпезата.

Потребно е:

*3 јајца

*100 грама. путер

*50 мл. масло

*200 грама. брашно

*130 грама. шеќер

*100 грама. кандирано овошје

*200 мл. млеко

*1 лажица мармалад од шипка

*1 прашок за пециво

*1 ванилин шеќер

*1,5 лимони

*80 грама. шеќер во прав

*50 грама. лешници

Подготовка: Со миксер изматете го путер, жолчка, 130 гр. шеќер и ванилин шеќер. Додадете млеко, масло, сок и рендана кора од 1 лимон, кандираното овошје (боровинки, ананас, папаја, грозје и брусница), мармалад и измешајтезаедно. На суво тавче пропржете ги лешниците и ситно исечкајте ги и ставете ги во смесата. На крај додадетего брашното измешано со прашокот за пециво и цврстиот снег од белките.

Калапот за куглоф со дијаметар од 22 см намачкајте го со путер и посипете го со брашно, па прелијте ја смесата во него. Се пече во рерна загреана на 180 степени 50 до 60 минути во зависност од рерната. Проверете со чепкалка дали е печено.

Печениот куглоф извадете го од рерна, оставете го да се излади околу 20 минути, а потоа извадете го од калапот. Измешајте 80 грама шеќер во прав со сок од половина лимон и прелијте го на куглофот, па украсете го со чоколадни зајачиња и јајца, лешници и боровинки.

Извор: Stil.kurir.rs