СЕКОЈ СЛУЧАЈ НА КАСНУВАЊЕ ОД ЗМИЈА ТРЕБА СЕРИОЗНО ДА СЕ СФАТИ: „Медицинска помош е неопходна дури и ако змијата не е отровна“

Топлите зими во изминативе неколку години се една од главните причини што змиите остануваат во урбаните средини, па во текот на жешките лета граѓаните може многу често да се соочат со непријатно искуство. Природна селекција и намалување на бројот на овие влекачи, како што велат познавачите, постои доколку температурите во текот на зимата се спуштаат и до 10-тина степени под нулата, но само во случај студентиот бран да трае подолго од ден, два три.

Само во последните десеттина дена во Македонија имаше три случаи при кои граѓани беа каснати од змии, но многу е поголем бројот на оние кои при прошетки во природа, посебно на Водно, и на другите излетнички места околку Скопје виделе змии. 

Целата влест прочитајте ја на Фактор.