Прв Велигден без Саша Поповиќ: Сузана Јовановиќ секогаш била задолжена за вапсувањето јајцата, еве кој и помагал за празничната трпеза

Сузана Јовановиќ и нејзиното семејство првиот Велигден го слават без Саша Поповиќ, а како што кажа претходно, знаеме што има на нивната трпеза.
До оваа пролет постоеше традиција која никогаш не беше прекршена. Вака секогаш се славеше Велигден во домот на Поповиќ:
-Тоа е најголемиот христијански празник Воскресението на Господ Исус Христос и мислам дека треба да се слави во кругот на семејството - прво рече Сузана и по тој повод откри дали можеби има некои помалку познати обичаи, со оглед на тоа дека Саша Поповиќ потекнува од попско семејство.
- Тие не постојат. Вапсувањето јајца на Велики петок е задолжително и тоа е моја должност. Велигденската трпеза полека се подготвува, колачот се меси. Секако дека треба да се стави месо на трпеза, ќе имаме телешко, така се договоривме. Обично се користи свинско и јагнешко месо, но во последно време не јадеме толку месо, па ќе го одбележиме малку и поради празниците. Малку телешко месо, млади компири, супа и сезонска салата, и толку - Сузана минатата пролет кажа што имало на празничното велигденско мени во нивниот дом.
Сузана раскажа и кој е највешт во нивната куќа кога станува збор за вапсувањето јајца и призна дека е тотално посветена на тоа.
- Го сакам тоа. Јас и мојата Маја, која работи кај нас, секогаш ги вапсуваме јајцата. Сакам да вапсувам јајца со природни бои. Половина ги бојам во црвена или виолетова зелка, а половина во кромид, а потоа сакам да ги украсувам со листови, цветови и гранчиња. Ги врзувам во едно чорапче и ги украсувам. Тоа го правам и ми е омилен дел - изјави Сузана пред минатиот Велигден и откри каква техника користи за украсување:
- Го сакам природното, како што правеа нашите баби и како што ме учеа мајка ми и мојата покојна Нана. Тоа си го пренесов во себе и би сакала и мојата Тијана да го направи истото, бидејќи некако тие природни бои ми се најубави. Некој користи виолетова зелка и кромид, а мене ми личи на зелен чај, па со него вапсувам јајца. Јас сум нешто повеќе во оние органски природни бои.
- Првото јајце секогаш говапсувампосебно, а кога ќе завршам со вапсувањето и украсувањето внимавам да го чувам како очи во главата за, не дај Боже, да не се скрши. Веднаш го ставам на одредено место, додека старото го вадам од тоа место и тоа оди и се фрла во реката. Оваа новото има задача да не чува цела година, до следниот Велигден - изјави тогаш Сузана.
Како што додаде Саша Поповиќ, тој бил задолжен за дегустацијата.
-Сале ја дегустира супата, компирите, месото, колачите, и да каже дали е добро и дали се испаднало добро - изјави Сузана во претходно интервју.
Соседите со денови доаѓале да го видат подарокот што Саша Поповиќ и го купил за роденден на Сузана
Саша Поповиќ почина на 1 март, а никогаш не криеше колку ја сака сопругата Сузана Јовановиќ, па во една прилика ја изненади со подарок за кој зборуваше целото нивно маало.
Имено, Саша во една прилика на Сузана и купил роденденски подарок кој станал вистинска атракција во соседството, за што таа еднаш зборувала.
- Не знам од каде му е идејата. Ми купи мајмун за роденден, никому не би го препорачал да го чува дома. Имавме орди пријатели кои доаѓаа да ја видат атракцијата, мајмунот во кафезот, па го дадовме во зоолошката градина. Мајмунот е голема одговорност, голема обврска – рече со насмевка Сузана Јовановиќ.
Извор: Blic.rs