Не е на Цеца: Дали знаете чија куќа е оваа?

Дефиницијата за заштита е редефинирана од љубовникот милионер на Наоми Кембел. Вклучувајќи го амблемот на кралската моќ, заштита и благосостојба од древниот Египет за да создаде буквално дом за неговата сакана. Сега веќе поранешна!

 И покрај зачудувачкиот дизајн, домот со стаклена купола вклучува не помалку од 25 спални соби и пет салони, целосно самодоволен во однос на електрична енергија и вода и може да се пофали со неверојатна внатрешна пејзажна тераса.

Еко-куќата Хорус е создадена од шпанскиот архитект Луис де Гаридо, специјалист за одржливо градење, за да биде целосно самодоволен во однос на електрична енергија, вода и храна. Слично како и другите негови напори, тој примени прецизно биоклиматско планирање за да одговори на прашањата поврзани со ефикасноста.

Централната купола со повеќе нивоа со челична рамка пропушта сончева светлина преку целата година благодарение на застаклените стаклени панели. Додека ефектот на стаклена градина го поттикнува природното загревање, други стратегии - како уредување и навалување на решетки - осигуруваат дека летната топлина е поднослива. Има и многу вентилација.

Оваа резиденција со 25 спални соби ја има целата енергија  благодарение на врвниот геотермален систем и фотоволтаичните панели што го формираат дизајнот на „Окото на Хорус“ на имотот. Дождовницата се собира, а отпадните води се третираат со биолошки систем на лице место. 

Фото: Инстаграм