Мени за Велики петок: 3 посни оброци кои ќе ги воодушеват и најпребирливите, брзи, лесни и вкусни

Православните и католичките верници утре го слават Велики петок, ден поврзан со бојадисување јајца, но карактеристичен и со посна трпеза. На овој ден се воздржуваме од мрсна храна и пијалоци, па менито е нешто поразлично.
Ова е и претпоследниот ден од Велигденските пости, а во продолжение ви даваме идеја за менито за Велики петок и како на најбрз начин да ги задоволите желбите и вкусовите на домаќинството.
Состојки за мекици:
-200 мл млака вода
-350 гр брашно
-коцка квасец
-1 лажичка шеќер
-1 лажичка сол
-2 лажици масло за тестото
Подготовка на мекици:
Растворете го квасецот во млака вода, потоа додадете малку шеќер и сол, измешајте, посипете со лажица брашно и оставете го на топло место да делува околу 10 минути.
Додадете го просеаното брашно, па додадете го во садот со квасецот, потоа додадете го маслото, остатокот од солта и шеќерот и сето убаво измешајте и замесете. Кога ќе добиете мазно тесто, покријте го со крпа и оставете го да нарасне околу половина час.
Работната површина набрашнете ја и со сукало развлечете го тестото.
Обликот на мекици се сече по желба, па се пржи во добро загреано масло едно по едно. Кога меките топчиња се готови, наредете ги на салфетка за да се исцеди маслото.
Мекиците се готови, уживајте!
Печен крап со рижото од зеленчук и салата
Состојки за печен крап:
-8 парчиња крап
-150 грама ориз
-Кеса зеленчук
-Маслиново масло
-200 гр презла
-Зачини
-Свежа зелена салата
-Свеж лимон
Подготовка на печен крап:
Оставете ја рибата на собна температура половина час, па добро посолете ја, убаво извалкајте ја во презла, ставете ја во рерна да се пече на 180 степени околу 45 минути или додека не порумени.
За тоа време исцедете го оризот, процедете го и оставете го на страна. Запржете го зеленчукот од кесичката неколку минути, не треба многу, па кога е готово додадете го изладениот ориз и зачините по желба.
Ако сакате, можете да додадете малку варени домати.
Кога крапот е готов, извадете го од рерна и послужете го со гарнир.
Уживајте!
Топчиња со ореви и урми
Состојки за топчиња од ореви и урми:
-100 грама мелени ореви
-200 грама урми
Подготовка на топчиња од ореви и урми:
Урмите исчистете ги од јамките, убаво изблендирајте ги, па додајте ги оревите и блендирајте додека масата убаво не се соедини. Од готовата смеса формирајте топчиња, ставете ги во хартиени корпички и ставете ги во фрижидер, за убаво да се стегнат.
Тие ќе бидат готови веднаш по обичниот ручек, па можете да се освежите со здрав десерт без шеќер.
ФОТО: Фрипи/Јутјуб принтскрин