МАКЕДОНСКО НЕПРОЦЕНЛИВО БОГАТСТВО: Засадени се 400 примероци локални сорти грав – која е крајната цел?

Во Опитно поле при Факултетот за земјоделски науки и храна во Скопје неодамна се засадени 400 примероци локални сорти грав. Целта е овие сорти да бидат зачувани, да бидат умножени, а потоа дел од семињата ќе останат кај нас, а дел ќе завршат во холандската ген - банка. Професорите кои работат на овој проект велат дека со години ги собирале примероците грав по селата во Македонија. Тие посетиле преку 500 населени места.


Целата вест прочитајте ја на Фактор.