Ledikom Ве Советува: 4 Начини Како Да Го Заштитите Телефонот На Плажа

Во текот на летото различни фактори и како тие можат да влијаат на нашите телефони - прегревање, песок или неможност да прочитате порака поради премногу сонце.

На заслужен и добро испланиран одмор имаме бројни можности за совршена фотографија за Instagram, па паметните телефони несомнено секогаш ќе бидат со нас.

Сепак, за време на летот постојат фактори кои можат да влијаат на нашите телефони - прегревање, песок или неможност да се прочита порака поради пресилна светлина, а поради овие или некои други причини нашето добро расположение брзо може да се претвори во нервоза доколку телефонот престане да работи баш пред совршеното зајдисонце.

Прегревање на телефонот

Можеби прелистувањето на интернет додека се сончате на плажа изгледа како добра идеја, но нашите телефони воопшто не уживаат во топлината. Напротив, внатрешните делови и LCD екраните се чувствителни на прекумерна топлина, а изложувањето на телефонот и прегревањето на директна сончева светлина може да предизвика непоправлива штета.

Изложувањето на уредот на високи температури може да влијае на ненадејно исклучување на телефонот, откажување на батеријата или дури и откажување на телефонот.

При долготрајно работење на телефонот на директна сончева светлина, се случува споменатото спонтано исклучување, поради прегревање на уредот или, кај поновите модели, поради појавување на предупредување на екранот дека работната температура е екстремно висока и дека е неопходно да се исклучете некои од апликациите или компонентите. Ова не треба да ве плаши, ниту ситуација, но е одличен знак дека е крајно време да го тргнете телефонот од сонце и од екстремно високи температури.

Што да направите: Погрижете се телефонот да не остане долго време на сонце. Ако мислите дека вашиот уред е потопол од вообичаено, затворете ги сите апликации, вклучете го штедење енергија или режимот на авион и ставете го телефонот во сенка. Ако ова не помогне, исклучете го и на тој начин спречите оштетување на батеријата.

Вода и песок

Често велиме дека нема да ги користиме нашите телефони никаде во близина на вода, но на одмор и воопшто за време на летот, сепак се обидуваме да направиме видео некаде во близина на вода.

Водата може само да го испрска телефонот, додека во најлош случај телефонот може да падне во вода - упс! Дури и да не правиме вакви грешки, веројатно ќе го однесеме телефонот на плажа, за подоцна да најдеме песок во него, да најдеме веќе изгребан екран или задниот дел од телефонот од сјајна пластика или стакло...

Што да направите: Иако повеќето производители на паметни телефони се фалат дека се водоотпорни и дека уредите може да „нурнат“ неколку метри, во реалноста подобро е да не ги пробувате овие нивни можности.

Од друга страна, кога се обидувате да го извадите песокот од телефонот, прво исклучете го телефонот и користете компримиран воздух за да ги издувате зрната песок. Потсетете се да земете заштитна пластика следната година или инвестирајте во водоотпорен телефон или футрола.

Доколку продолжите да имате проблеми, слободно донесете го телефонот во LedikomService!

Тешко читлив екран

Кога сонцето е силно, понекогаш не можеме да одлучиме дали воопшто да го отклучиме екранот или не. Често чекаме да стигнеме до сенка за да го користиме телефонот или да го покриеме со рака за да видиме што пишува на екранот.

Што да направите: Зголемувањето на осветленоста на екранот ќе ни помогне да читаме пораки и да прелистуваме слики дури и на директна сончева светлина. На самиот врв на екранот има опција за прилагодување на осветлувањето. Имајте предвид дека поголемата осветленост троши повеќе батерија, па затоа е добро да ја вратите поставката на помала осветленост во сенка. Многу уреди имаат автоматско прилагодување на осветлувањето, кое го прилагодува осветлувањето со помош на сензор во зависност од условите на светлината, така што не мораме да го прилагодуваме рачно. Вклучете ја таа опција.

Ова се телефони со најдобри екрани на пазарот!

Не оставајте ништо, дури ни телефонот, во автомобилот

За да се избегнат инциденти, луѓето кога одат на плажа ги оставаат своите вредни работи во своите автомобили. Ова може да биде опасно за телефоните: на 30 степени, внатрешната температура во автомобилот се зголемува за еден степен секоја минута и брзо може да достигне 60-70 степени Целзиусови, што може да доведе до трајно оштетување на уредот.

Внатрешните компоненти се чувствителни на прекумерна топлина, затоа не си играјте наоколу - оставете го телефонот во вашата соба или дома ако одите на плажа или базен. Така ќе избегнете можно оштетување на телефонот, па дури и експлозија на батеријата или други, многу полоши инциденти!

пр објава