Јапонците користат трик за разладување кој работи и на +40 степени: Со него лесно можат да ја издржат пеколната топлина на улица

Просечната температура на воздухот во Јапонија во лето достигнува 35 степени. Најтопол месец е август, но топло е и во јули. Во исто време, нема да забележите дека ниту еден жител на Јапонија тешко се справува со жештините.

Во Јапонија знаат како да се справат со високите температури. Освен што јадат лесна храна, пијат многу течности и носат лесна, природна облека со светла боја, Јапонците секогаш носат чадори. Покрај тоа, тие имаат уште еден докажан трик кој функционира и на +40.

Се покажа дека едноставна светла марама може да ви помогне да се изладите. Јапонците прво ја натопуваат во ладна вода, па ја врзуваат околу вратот. Имено, вратот е рефлексогена зона. Во него се концентрирани големи крвни артерии, а влажната марама носи ослободување од топлината. Дека методот навистина функционира, потврдува и фактот што во некои продавници денес можете да купите марами со ефект на ладење.

Покрај наведеното, важно е да избегнувате да бидете на сонце во периодот од 10 до 17 часот, да не пиете алкохол и пијалаци со премногу кофеин и шеќер и редовно да се хидрирате, пишува Index.hr.


Фото: freepik