(ГАЛЕРИЈА) Висока мода Шанел пролет/лето 2020

Една од најзначајните модни настани на почетокот на секоја година е Модната недела во Париз. Во француската престолнина беше презентирана колекцијата на Haute Couture на Chanel за пролет/лето 2020 година. Една колекција, претежно во бела, црна и бежова боја. Креативниот директор на француската модна куќа ВирџиниВијард не случајно го избира ова шарено расположение.

Оваа колекција потсетува и е инспирирана од детските години на Коко Шанел, која на само 12 години останува сирак и заедно со нејзините браќа и сестри оди во сиропиталиште во католички манастир. Таму, Коко учи да шие, а во колекцијата „Вијард“ оваа приказна е претставена на суптилен и убав начин.

Многу модели имаат убави везови што опишуваат кругови, сјај што е асоцијација на витраж на капела. Твид костими ќе се носат и во пролет и во лето 2020 година. Многу тул, обемни здолништа со висок струк и гломазни здолништа, панделки, ремени...

Тантелата е неопходен дел од нивната визија, а цветните украси во деликатни розови и пастелни зелени бои додаваат луксуз. Повеќе за колекцијата можете да видите во галеријата.