7 причини за стрес кај нас мажените

Тажната вистина е дека периодот на букети и бонбони, како и страсната љубов, во еден момент поминува

Откако ќе добијат статус на омажена жена, младите жени не се секогаш подготвени за домашните тешкотии со кои се соочуваат и честопати доживуваат стрес. Има  точно седум причини зошто мажените жени имаат негативни чувства.

Еве седум причини за стрес кај мажените жени:

Причина # 1: Преголема независност

Ако се обидете да бидете совесен работник, прекрасна домаќинка и прекрасна мајка, порано или подоцна ќе имате нервен слом. Комбинирањето на сите улоги одеднаш е премногу тешко за една личност.

Дури и ако вашиот сопружник е горд на вас и се чувствувате како „супер жена“, не треба да го правите тоа. Изберете една улога како поважна и решете ја неа, останатите задачи решете ги ако е возможно.

Причина # 2: Недостаток на време за себе

Многу е важно жената да се грижи за себе и да најде време да биде сама и да се опушти. За омажена жена е тешко да најде час или два за себе, особено кога децата се појавуваат во семејството. Но, наоѓањето време за себе е потребно, во спротивно ќе бидете многу стресни.

Причина # 3: Одбивањето од брачниот другар за одгледување на деца

Повеќето луѓе се навикнати на тоа дека само жената треба да се грижиза децата, но ова е фундаментално погрешно, дури и ако жената не работи и мажот го поддржува целото семејство. Родителството е напорна работа и ако сопругот не ви помогне во одгледувањето на децата, последиците за вашата психа можат да бидат сериозни.

Причина # 4: Недостаток на романса во брачниот однос

Бракот не е причина да се откажете од романтичните вечери со вашиот сопруг. Напротив, романтиката ќе ја зајакне вашата врска и ќе ве направи посреќна. Ако исчезне, жената може да почне да се чувствува искористена и ова е директен пат до стрес.

Не заборавајте се еден со друг - сепак, децата можат да бидат испратени кај нивните баби и дедовци или да останат со дадилка, и сами можете да организирате романтична вечер.

Причина # 5: Недостаток на рамнотежа помеѓу работата и животот

На секоја жена и е потребна работа, но не работа која што ќе и го одземе целото  време, особено времето кое треба да го помине со семејството. Многу е важно да се постигне рамнотежа помеѓу работата и семејството, бидејќи недостатокот на егзистенција не само што доведува до недостаток на пари во семејниот буџет, туку и досада, а прекумерното вработување може да доведе и до оддалечување од семејството.

Причина # 6: Станување раководител на сè

Многу мажи навистина не се прашуваат колку е тешко да се одржува чист и уреден домот. Во меѓувреме, жените може да доживеат вистински стрес затоа што треба да контролираат сè. Мажот треба да и помогне на својата сопруга ослободувајќи ја од некои од домашните задачи, најдобро е домашните обврски да се поделат помеѓу сопружниците.

Причина # 7: Недостаток на комуникација меѓу сопружниците

Омажените жени може да доживеат стрес ако нивната комуникација со сопругот почнува да биде ограничена на дискутирање на семејни проблеми и / или деца. Ним им е потребна емоционална блискост и комуникација барем неколку минути на ден.